Intolerancí sacharidů trpí řada lidí, aniž by o tom věděla. Jaké druhy sacharidů připadají v úvahu, a proč není cestou sacharidy ze svého jídelníčku zcela vyřadit?

Intolerance fruktózy

Fruktóza je jednoduchý cukr, který se objevuje hlavně v ovoci (jablka, švestky, rozinky), v medu, v některé zelenině, a dokonce i v pšenici. V případě intolerance fruktózy se jedná o poruchu jejího vstřebávání, tedy o přenos ze střeva dovnitř do organismu. Zde hraje roli kartáčový lem ve střevě, kde bývá často zánět, takže fruktóza nemůže být správně vstřebána a postupuje dál do trávicího traktu. Tady pak způsobuje stejné problémy jako v případě intolerance laktózy: krmí se jí bakterie, které vyvolávají plynatost, průjmy a další potíže.

mohamed joseph 6e0bmftkyry unsplashIntolerance fruktózy: Deprese a nedostatek vitamínů

Je zajímavé, že tato intolerance se často pojí s nedostatkem kyseliny listové, určitých minerálních látek, zinku či tryptofanu, který je surovinou pro tvorbu hormonů. Proto může být spjata i s různými psychickými problémy, například depresemi. Vždy, když má někdo poruchu transportu nějakého enzymu, nejenže jeho buňky neumí vyrábět určitý druh enzymu, ale je celkově narušený celý metabolismus. Z dlouhodobého hlediska je v těle nedostatek různých minerálních látek a vitamínů. Navzdory faktu, že v dnešní době jíme více, než potřebujeme, pokud se potřebné látky nedostanou do krevního oběhu, máme problém. Řešením rozhodně není začít se „cpát“ různými potravinovými doplňky s vitamíny a minerálními látkami.

Upravte prostředí střeva

Mnohem důležitější je upravit prostředí střeva tak, aby si organismus dokázal z potravy vzít to, co potřebuje. Ve skutečnosti toho totiž jíme tolik, že i když má dnešní ovoce a zelenina nižší hladinu vitamínů, pořád jich obsahuje dost na to, abychom se z toho uživili a vzali si, co tělo potřebuje. Je až s podivem, s jakým málem potravy člověk vyžije: a je toho mnohem méně, než v dnešní společnosti jíme. Ví to například ženy, které se snaží zhubnout: i když sníží porce, mají stále potravy dost a dost.

Porucha metabolismu fruktózy

Existuje také porucha metabolismu fruktózy, což je vzácné dědičné onemocnění, kdy v těle chybí enzym aldoláza a fruktokináza. Toto onemocnění lze odhalit lékařským vyšetřením. Nemocný se pak musí fruktóze vyhýbat, protože jejím trávením vzniká metabolit, který poškozuje játra i střeva. Člověk následně trpí dostatkem energie a celou řadou dalších poruch. V detoxikaci je nutné u těchto defektů zjistit, zda mají dědičný podklad nebo zda vznikají přítomností toxinů v těle, které pak narušují tkáně. Ovšem i pro ty, kteří mají vrozené různé enzymatické defekty, je detoxikace velmi důležitá. Často mi chodí dotazy, zda s tím má cenu něco dělat, když je to geneticky dané. A já vždy říkám – určitě ano! Protože čím slabší genom má člověk v určité oblasti, tím potřebuje být zdravější, aby tento svůj nedostatek dokázal vykrýt, a byl schopen normálně fungovat.

tu trinh pefejuzdfqa unsplashNáhradní sladidlo nemusí být cestou

Další intolerance je na sorbitol, který se používá jako přírodní náhradní sladidlo. Často se pojí i s fruktózovou intolerancí. Sorbitol se vyskytuje také v některých druzích ovoce, hlavně v třešních, hruškách, broskvích. Na tomto místě bych chtěla upozornit, že není úplně ideální cestou přestat používat cukr a místo něj přejít na různé náhrady, byť jsou přírodní. Je to prostě jen nějaká náhražka, která ošálí náš organismus. V konečném důsledku existuje celá řada studií poukazujících na to, že při tom používání náhradních sladidel se mění metabolismus a člověk vstřebává více sacharidů, než by bylo nutné a stává se obézním.

Aktivujte metabolismus tuků

Sama mám vyzkoušené, že když člověk omezí sacharidy, jí třeba více masa, a hlavně přidá pohyb, je to pro tělo mnohem lepší. Jí méně a cítí se lépe. Pozoruji na sobě, že sacharidy tělo v případě únavy potřebuje. To má ale podobně většina lidí: rychlé cukry prostě dokáží rychle kompenzovat únavu. Obrovský vliv zde má tedy pohyb, protože metabolismus se postupně mění. Tělo se naučí přepnout na tukový metabolismus, tedy brát potřebnou energii z tuků a to je velmi důležité. Je to zároveň i přirozené, protože tukové zásoby máme právě od toho, aby nám v případě potřeby dodávaly energii a my bychom tedy měli umět z nich v případě potřeby čerpat. To všechno má s intolerancí sacharidů souvislost.

FODMAP

Možná jste už slyšeli anglickou zkratkou FODMAP. Znamená rozpustné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polioly. Je to zvláštní skupina cukrů, které se také těžko tráví. A jsou opravdu i někteří lidé, kteří tento sacharidový metabolismus nemají v pořádku a tyto cukry jim nedělají dobře. A pokud se u nich zkombinuje porucha mikrobioty a nadměrný příjem sacharidů, mohou očekávat celou řadu trávicích problémů – od dráždivého tračníku, přes záněty střevního traktu, zácpy, průjmy, různé křeče břicha. Prostě vše, co si lze pod pojmem zažívací potíže představit. Pak je samozřejmě na místě změna jídelníčku a také detoxikace tkání, které mají s metabolismem sacharidů souvislost.

Poradna